Hripavac

Hripavac, poznat i kao pertusis, je akutna zarazna bolest dišnog sustava koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis. Ova bolest je posebno opasna za dojenčad i malu djecu, a može uzrokovati ozbiljne komplikacije kao što su upala pluća, krvarenje u mozgu i smrt. Budući da se hripavac širi kapljicama iz zaraženih dišnih puteva, važno je da se pravodobno dijagnosticira i liječi kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Hripavac se obično manifestira kao postupan početak nespecifičnih simptoma kao što su kašalj, curenje nosa, blaga groznica i opća slabost. Kasnije se simptomi pogoršavaju i javlja se karakterističan napadaj kašlja koji može trajati i do nekoliko minuta. Napadi kašlja često završavaju karakterističnim “cviljenjem” zvukom, što je posljedica poteškoća u disanju. Hripavac može trajati i do nekoliko tjedana, a oporavak može biti spor i dugotrajan.

  • Hripavac je akutna zarazna bolest dišnog sustava koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis.
  • Simptomi hripavca uključuju postupan početak nespecifičnih simptoma, kao što su kašalj, curenje nosa, blaga groznica i opća slabost, koji kasnije postaju sve teži i uključuju karakterističan napadaj kašlja.
  • Hripavac je posebno opasan za dojenčad i malu djecu, a može uzrokovati ozbiljne komplikacije ako se ne dijagnosticira i ne liječi pravodobno.

Pregled hripavca

Definicija i uzročnik hripavca

Hripavac, poznat i kao pertusis, je zarazna bolest dišnog sustava koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis. Ova bakterija se širi kapljicama koje se oslobađaju kada zaražena osoba kašlje ili kihne. Hripavac se može prenijeti i direktnim kontaktom s izlučevinama iz nosa ili grla zaražene osobe.

Simptomi hripavca

Simptomi hripavca počinju se pojavljivati nakon inkubacijskog razdoblja od 7 do 10 dana. Prvi simptomi su slični prehladi, uključujući kataralne simptome poput hunjavice, kašlja, crvenila očiju i povišene temperature. Nakon nekoliko dana, kašalj postaje sve jači i paroksizmalan, a napadi kašlja mogu biti praćeni gušenjem i povraćanjem. U paroksizmalnom stadiju, kašalj može biti toliko jak da izaziva apneju, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija, posebno u dojenčadi i maloj djeci.

U slučaju sumnje na hripavac, preporučuje se testiranje na ovu bolest. PCR testiranje može se napraviti na osobni zahtjev uz plaćanje debitnom karticom prilikom testiranja, a cijena pretrage PCR na hripavac iznosi 52,92 € (398,75 kn).

Dijagnostika hripavca

Dijagnostika hripavca se provodi uzimanjem uzoraka i identificiranjem prisutnosti bakterije Bordetella pertussis u brisu nazofarinksa. Postoje tri osnovne metode dijagnostike hripavca: PCR testiranje, serološke pretrage i uzimanje uzoraka.

PCR testiranje

PCR testiranje je najčešće korištena metoda dijagnostike hripavca. Ova metoda se temelji na lančanoj reakciji polimeraze (PCR) kojom se dokazuje prisutnost genskog materijala Bordetelle pertussis u brisu nazofarinksa. PCR testiranje je vrlo osjetljiva metoda i omogućuje brzu i preciznu dijagnostiku hripavca.

Serološke pretrage

Serološke pretrage se koriste za otkrivanje antitijela koja se proizvode kao odgovor na infekciju Bordetella pertussis. Ove pretrage se mogu provesti nakon što je prošlo nekoliko tjedana od infekcije. Serološke pretrage su manje osjetljive od PCR testiranja, ali mogu pružiti važne informacije o prethodnoj infekciji.

Uzimanje uzoraka

Uzimanje uzoraka za dijagnostiku hripavca provodi se uzimanjem brisa iz nosa. Uzorak se uzima pomoću sterilne vate koja se umetne u nos i nježno se okrene kako bi se uzorak prikupio. Uzimanje uzoraka je jednostavna i bezbolna procedura koja se može provesti u ambulantnim uvjetima.

Uzimanje uzoraka na hripavac provodi se svakim radnim danom i subotom (osim subote 23. 12. 2023.) od 8.00 do 11.00 sati na testnom mjestu u montažnom objektu ispred Rockefellerove 12, prema narudžbi obiteljskog liječnika ili pedijatra. Drive-in testiranje na hripavac također je dostupno u NZJZ Andrija Štampar, od ponedjeljka do petka od 11.00 do 14.00 sati, subotom od 8.00 do 10.00 sati.

Liječenje i prevencija

Hripavac je bakterijska infekcija dišnog sustava koja se može prenijeti kapljičnim putem. Kako bi se spriječila infekcija, postoje različite metode prevencije. U slučaju da dođe do infekcije, liječenje hripavca se provodi antibioticima.

Antibiotici

Antibiotici su učinkoviti u liječenju hripavca, posebno u ranim fazama infekcije. Eritromicin je antibiotik koji se često koristi za liječenje hripavca kod odraslih osoba i djece. U slučaju da pacijent ne podnosi eritromicin, mogu se koristiti drugi antibiotici kao što su azitromicin, klaritromicin ili trimetoprim-sulfametoksazol.

Cijepljenje

Cijepljenje je najbolja metoda prevencije hripavca. Cjepivo protiv hripavca može se dati djeci već od druge mjeseca života. Cijepljenje se sastoji od pet doza, a prva doza se daje u dobi od dvije mjeseca. Nakon toga, druga doza slijedi u dobi od tri mjeseca, treća u dobi od četiri mjeseca, četvrta u dobi od šest mjeseci, a peta u dobi od 15-18 mjeseci.

Postekspozicijsko cijepljenje

U slučaju da je osoba bila izložena hripavcu, postekspozicijsko cijepljenje se može provesti unutar tri do 21 dana nakon izloženosti. Ova metoda prevencije se preporučuje svima koji su bili izloženi hripavcu, posebno djeci mlađoj od 12 mjeseci.

Izolacija

Osobe koje su zaražene hripavcem trebaju biti izolirane kako bi se spriječilo širenje infekcije. Izolacija se preporučuje tijekom prvih pet dana nakon početka liječenja antibioticima.

Kemoprofilaksa

Kemoprofilaksa se preporučuje svima koji su bili izloženi hripavcu, posebno novorođenčad i osobe s oslabljenim imunitetom. Kemoprofilaksa se provodi primjenom antibiotika u trajanju od sedam do 14 dana.

Hripavac može uzrokovati komplikacije, posebno kod dojenčadi i male djece. Stoga, ako postoji sumnja na hripavac, važno je pravovremeno potražiti dijagnozu i započeti s liječenjem.

Specifičnosti hripavca kod djece

Hripavac ili pertusis je visokozarazna bakterijska infekcija dišnog sustava koja se najčešće javlja kod dojenčadi i male djece. Simptomi hripavca mogu varirati od blagih do teških, a u nekim slučajevima mogu dovesti do komplikacija kao što su upala pluća, konvulzije ili pneumonija.

Simptomi i komplikacije kod novorođenčadi i dojenčadi

Novorođenčad i dojenčad su posebno osjetljivi na hripavac, a simptomi se mogu pojaviti nakon 7 do 10 dana inkubacije. U početku, simptomi su slični simptomima prehlade, kao što su curenje nosa, kihanje, blagi kašalj i blago povišena temperatura. Nakon toga, slijedi faza napadaja kašlja koji se javljaju u serijama i mogu trajati i do nekoliko minuta. Napadaji kašlja mogu biti praćeni karakterističnim zvukom koji nastaje kada dijete udahne nakon napadaja kašlja.

U težim slučajevima, hripavac kod novorođenčadi i dojenčadi može dovesti do komplikacija kao što su upala pluća, konvulzije ili pneumonija. Stoga je važno da se simptomi prepoznaju na vrijeme i da se dijete odmah odvede liječniku.

Uzimanje uzoraka na hripavac (pertusis) provodi se svakim radnim danom i subotom od 8.00 do 11.00 sati na testnom mjestu u montažnom objektu ispred Rockefellerove 12, prema narudžbi obiteljskog liječnika ili pedijatra.

Organizacija testiranja

Testiranje na hripavac (pertusis) se može obaviti u ambulantama i drive-in punktovima. PCR testiranje na hripavac je moguće napraviti i na osobni zahtjev uz plaćanje debitnim karticama prilikom testiranja. Cijena pretrage PCR na hripavac (pertusis) je 52,92 € (398,75kn). Za uzimanje uzoraka krvi na serološke pretrage na hripavac (pertusis) potrebno je naručiti se na broj telefona 01/486 3236 radnim danom od 11.00 do 14.00 sati ili na https://prijavnicentar.hr/hr_HR/testiranje/stampar.

Ambulante i drive in punktovi

Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar omogućio je drive-in testiranje na hripavac (pertusis) za sve pacijente koji se žele testirati, a ne žele ulaziti u zdravstvenu ustanovu. Testiranje na osobni zahtjev je moguće uz plaćanje na blagajni Zavoda u iznosu od 52,92 eura.

Radno vrijeme i kontakt informacije

Za testiranje na hripavac (pertusis) u ambulantama i drive-in punktovima potrebno je provjeriti radno vrijeme i kontakt informacije na službenim stranicama zdravstvenih ustanova. Za uzimanje uzoraka krvi na serološke pretrage na hripavac (pertusis) potrebno se naručiti na broj telefona 01/486 3236 radnim danom od 11.00 do 14.00 sati ili na https://prijavnicentar.hr/hr_HR/testiranje/stampar.

Ukratko, testiranje na hripavac (pertusis) je moguće obaviti u ambulantama i drive-in punktovima uz plaćanje na blagajni u iznosu od 52,92 eura. Za uzimanje uzoraka krvi na serološke pretrage na hripavac (pertusis) potrebno se naručiti na broj telefona 01/486 3236 radnim danom od 11.00 do 14.00 sati ili na https://prijavnicentar.hr/hr_HR/testiranje/stampar.

Epidemiologija hripavca

Hripavac (pertusis) je akutna, visoko zarazna infekcija dišnog sustava koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis. Ova zarazna bolest se prenosi kapljičnim putem, odnosno kihanje i kašljanje zaražene osobe predstavlja najčešći način prijenosa.

Incidenca i prevencija

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, incidencija hripavca u Hrvatskoj je u porastu. U 2023. godini zaprimljeno je 1500 prijava oboljelih od hripavca. Rizik obolijevanja od hripavca je veći u djece mlađe od 6 mjeseci te u ne-cijepljenih osoba.

Prevencija hripavca uključuje cijepljenje, osobito u djece mlađe od 2 mjeseca. Cijepni status osobe igra ključnu ulogu u prevenciji širenja bolesti, stoga se preporučuje redovito cijepljenje. U slučaju bliskog kontakta s osobom koja je oboljela od hripavca, preporučuje se primjena antibiotika u svrhu prevencije širenja zaraze.

Inkubacija hripavca traje prosječno 7-10 dana, a simptomi se mogu manifestirati kao gripozna bolest s povišenom temperaturom, suhim kašljem i curenjem iz nosa. Nakon 1-2 tjedna, karakterističan napad kašlja može trajati i do 2-3 mjeseca.

U cilju prevencije širenja zaraze, preporučuje se izbjegavanje bliskog kontakta s oboljelom osobom te korištenje zaštitnih maski prilikom testiranja na hripavac.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake: