Alergije

Alergije su sve češći problem s kojim se suočavaju ljudi diljem svijeta. One mogu biti uzrokovane različitim faktorima poput peludi, prašine, životinjske dlake i hrane. Alergijske reakcije mogu biti neugodne i ponekad opasne po život. Testiranje na alergije je učinkovit način za otkrivanje alergijskih reakcija i utvrđivanje alergena koji ih uzrokuju.

Alergije su prekomjerna reakcija imunološkog sustava na tvari koje normalno ne izazivaju reakciju u većini ljudi. Simptomi alergija mogu uključivati ​​svrbež, kihanje, kašljanje, osip, oticanje i teškoće s disanjem. Alergijske reakcije mogu biti ozbiljne i u nekim slučajevima dovesti do anafilaktičkog šoka, što je potencijalno opasno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

 • Alergije su prekomjerna reakcija imunološkog sustava na tvari koje normalno ne izazivaju reakciju u većini ljudi.
 • Simptomi alergija mogu uključivati ​​svrbež, kihanje, kašljanje, osip, oticanje i teškoće s disanjem.
 • Testiranje na alergije je učinkovit način za otkrivanje alergijskih reakcija i utvrđivanje alergena koji ih uzrokuju.

Što su alergije

Alergije su prekomjerna reakcija imunološkog sustava na tvari koje obično nisu štetne za tijelo. Tijelo reagira na ove tvari kao da su strani i potencijalno štetni, što dovodi do simptoma alergijske reakcije. Ove tvari, koje uzrokuju alergijske reakcije, nazivaju se alergeni. Kada se tijelo izloži alergenu, imunološki sustav proizvodi antitijela koja se vežu na alergen i uzrokuju oslobađanje kemikalija, poput histamina, u krvi.

Uobičajeni alergeni

Postoji mnogo tvari koje mogu izazvati alergijsku reakciju, a neke od najčešćih uključuju:

 • Pelud
 • Prašina
 • Kućni ljubimci
 • Hrana (kikiriki, mlijeko, jaja, itd.)
 • Pčele i ubodi osa
 • Lateks

Kada tijelo reagira na alergen, to može uzrokovati simptome kao što su svrbež, kihanje, curenje nosa, osip, otečenost i teško disanje. U nekim slučajevima, alergijska reakcija može biti ozbiljna i čak dovesti do anafilaktičkog šoka.

Kako bi se smanjio rizik od alergijske reakcije, važno je izbjegavati poznate alergene i pratiti upute liječnika. U slučaju alergijske reakcije, antihistaminici mogu pomoći u ublažavanju simptoma blokirajući djelovanje histamina, kemikalije koja se oslobađa tijekom alergijske reakcije.

Simptomi alergija

Alergije su reakcije imunološkog sustava na tvari koje se obično ne smatraju štetnima. Simptomi alergija mogu varirati od blagih do teških i u nekim slučajevima mogu biti opasni po život.

Kožne reakcije

Jedan od najčešćih simptoma alergije su kožne reakcije. Osobe koje pate od alergija mogu doživjeti svrbež, crvenilo i osip na koži. Alergijski osip može biti uzrokovan različitim alergenima, uključujući hranu, lijekove i kemikalije.

Respiratorni simptomi

Kada osoba udiše alergene, to može dovesti do respiratornih simptoma. Ovi simptomi uključuju kihanje, svrbež i zagušen nos. Osobe koje pate od alergija također mogu doživjeti kašalj, otežano disanje i poteškoće s disanjem.

Anafilaktičke reakcije

Anafilaktička reakcija je ozbiljna alergijska reakcija koja može biti životno ugrožavajuća. Simptomi uključuju oticanje lica, jezika i grla, što može dovesti do otežanog disanja i gušenja. Osobe koje pate od anafilaktičkih reakcija trebaju odmah potražiti medicinsku pomoć.

Ukratko, simptomi alergija mogu biti vrlo neugodni i u nekim slučajevima vrlo opasni. Osobe koje pate od alergija trebaju biti svjesne svojih simptoma i potražiti medicinsku pomoć ako su simptomi teški ili ako dožive anafilaktičku reakciju.

Vrste testiranja na alergije

Testiranje na alergije je postupak koji se provodi kako bi se otkrilo na koje tvari (alergene) je osoba alergična. Postoje tri glavne vrste testiranja na alergije: krvni testovi, kožni testovi i eliminacijske dijete.

Krvni testovi

Krvni testovi su vrsta testiranja koja se koriste za otkrivanje alergijskih reakcija u krvi. Ovaj test se sastoji od uzimanja uzorka krvi i analize prisutnosti specifičnih antitijela koja se bore protiv alergena. Krvni testovi su korisni u otkrivanju alergija na hranu, pelud, plijesan i kućnu prašinu.

Kožni testovi

Kožni testovi su vrsta testiranja koja se koriste za otkrivanje alergijskih reakcija na koži. Ovaj test uključuje ubrizgavanje male količine alergena ispod kože i promatranje reakcije kože na taj alergen. Postoje tri vrste kožnih testova: intradermalni test, prick test i epikutani test. Intradermalni test uključuje ubrizgavanje alergena direktno u kožu, dok se prick test i epikutani test provode nanoseći alergen na kožu u obliku kapi ili flastera. Prick test se koristi za testiranje alergija na hranu i inhalacijske alergene, dok se epikutani test koristi za testiranje alergija na kemikalije, metale i lijekove.

Eliminacijske dijete

Eliminacijske dijete su vrsta testiranja koja uključuju uklanjanje potencijalno alergenih namirnica iz prehrane i promatranje reakcija tijela. Ovo testiranje se koristi za otkrivanje alergija na hranu. Pacijent mora iz prehrane ukloniti namirnice koje se sumnja da uzrokuju alergijsku reakciju, a zatim ih ponovno uvesti u prehranu jednu po jednu kako bi se utvrdilo koja namirnica uzrokuje alergijsku reakciju.

Testiranje na alergije je važno kako bi se utvrdilo na koje tvari je osoba alergična i kako bi se izbjegle alergijske reakcije. Krvni testovi, kožni testovi i eliminacijske dijete su tri glavne vrste testiranja na alergije koje se koriste za otkrivanje alergija.

Testiranje specifičnih alergena

Testiranje specifičnih alergena je postupak koji se koristi kako bi se utvrdilo na koje točno alergene je pacijent alergičan. Postoji nekoliko vrsta alergena koje se mogu testirati, a neki od najčešćih su inhalatori alergeni, prehrambeni alergeni i kontaktni alergeni.

Inhalatori alergeni

Inhalatori alergeni uključuju pršice, pelud, trave, cvetni prah i prah. Testovi za inhalatore alergene obično se izvode na koži, a ponekad i u krvi. Postupak uključuje nanošenje male količine alergena na kožu pacijenta, a zatim se prati reakcija kože. Ako se pojavi crvenilo, oteklina ili svrbež, to ukazuje na alergijsku reakciju.

Prehrambeni alergeni

Prehrambeni alergeni uključuju hranu poput mlijeka, jaja, ribe, ljuskavaca, orašastih plodova, soje i pšenice. Testiranje na prehrambene alergene obično se izvodi pomoću kože ili krvi. Ako se testiranje izvodi na koži, male količine alergena nanose se na kožu pacijenta, a zatim se prati reakcija kože. Ako se pojavi crvenilo, oteklina ili svrbež, to ukazuje na alergijsku reakciju.

Kontaktni alergeni

Kontaktni alergeni uključuju lateks, lijekove, životinjsku dlaku i kozmetiku. Testiranje na kontaktni alergen obično se izvodi pomoću kože. Mali komadići alergena nanose se na kožu pacijenta, a zatim se prati reakcija kože. Ako se pojavi crvenilo, oteklina ili svrbež, to ukazuje na alergijsku reakciju.

Ukratko, testiranje specifičnih alergena može pomoći u utvrđivanju točnih alergena na koje je pacijent alergičan. Postupak je obično jednostavan i bezbolan, a može pomoći u pravilnom liječenju alergija.

Postupak testiranja

Testiranje na alergije je postupak koji se provodi kako bi se utvrdilo na koje tvari (alergene) je osoba alergična. Testovi se rade kako bi se otkrile alergijske reakcije koje se javljaju kada imunološki sustav pretjerano reagira na određene tvari u okolišu.

Priprema za testiranje

Prije samog testiranja, osoba bi trebala obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje uzima, uključujući i one bez recepta, kao i o svim alergijskim reakcijama koje je doživjela u prošlosti. Također bi trebala izbjegavati uzimanje antihistaminika najmanje tri dana prije testiranja, jer oni mogu utjecati na rezultate testiranja.

Provedba testiranja

Postoji više vrsta testiranja na alergije, a najčešći su testovi ubodom lancetom (prick test), intradermalni testovi i testovi krvi. Prick test se obično provodi na podlaktici, gdje se nanosi mala količina alergena na kožu, a zatim se lagano ubode koža kako bi se alergen uveo u nju. Intradermalni testovi se obavljaju na isti način, ali se alergen ubrizgava ispod kože. Testovi krvi se rade kako bi se utvrdila prisutnost protutijela (IgE) na određene alergene.

Tumačenje rezultata

Rezultati testiranja na alergije se tumače na temelju veličine i oblika reakcije na koži, kao i na temelju razine protutijela u krvi. Pozitivan rezultat ukazuje na to da je osoba osjetljiva na određeni alergen. Međutim, pozitivan rezultat ne znači uvijek da će osoba doživjeti alergijsku reakciju na taj alergen.

Cijena pretrage na alergije može varirati ovisno o vrsti testa, broju alergena koji se testiraju i mjestu gdje se testiranje provodi. Na primjer, ALERGO295 test je jedan od najcjelovitijih i najsuvremenijih testova za dijagnostiku alergijskih bolesti, a cijena ovisi o broju alergena koji se testiraju.

Važno je napomenuti da testiranje na alergije nije isto što i testiranje na intoleranciju na hranu. Testiranje na intoleranciju na hranu se obično provodi kako bi se utvrdilo koje namirnice osoba ne podnosi dobro, dok se testiranje na alergije provodi kako bi se utvrdilo na koje tvari je osoba alergična.

Liječenje alergija

Ako je alergija dijagnosticirana, postoji nekoliko načina za liječenje simptoma alergije. Liječenje ovisi o vrsti alergije i težini simptoma.

Medikamentno liječenje

Lijekovi se koriste za ublažavanje simptoma alergije. Antihistaminici se koriste za ublažavanje simptoma kao što su svrbež, kihanje i curenje iz nosa. Kortikosteroidi se koriste za ublažavanje upale i oticanja u nosu i plućima. Decongestivi se koriste za ublažavanje začepljenja nosa.

Imunoterapija

Imunoterapija, poznata i kao alergenska terapija, koristi se za liječenje alergija na pelud, prašinu, grinje i životinjsku dlaku. Ovaj tretman uključuje postupno izlaganje pacijenta alergenima u kontroliranim uvjetima kako bi se smanjila osjetljivost na alergene. Imunoterapija se obično primjenjuje kroz injekcije ili sublingvalne tablete.

Alternativne metode

Alternativne metode liječenja alergija uključuju akupunkturu, homeopatiju i prehrambene promjene. Međutim, nema dovoljno dokaza da ove metode djeluju kod alergija. Prije nego što se odlučite za alternativnu metodu, važno je konzultirati se s liječnikom.

Uz liječenje, važno je izbjegavati alergene koji uzrokuju simptome. Osobe s alergijom na hranu trebaju izbjegavati hranu koja uzrokuje alergijsku reakciju. Osobe s alergijom na pelud trebaju izbjegavati otvorene prostore tijekom sezone peludi. Osobe s alergijom na životinjsku dlaku trebaju izbjegavati kontakt s kućnim ljubimcima.

U slučaju rinitisa, astme, ekcema i urtike, liječenje alergija može ublažiti simptome i poboljšati kvalitetu života pacijenta. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se pronašao najbolji način liječenja za svakog pacijenta pojedinačno.

Život s alergijama

Izbjegavanje alergena

Alergije mogu biti vrlo neugodne i utjecati na kvalitetu života. Jedan od najboljih načina za smanjenje simptoma alergija jest izbjegavanje alergena. Ako osoba zna na koje tvari je alergična, može poduzeti korake kako bi smanjila izloženost tim tvarima.

Ako je osoba alergična na pelud, trebala bi izbjegavati boravak na otvorenom tijekom visokih razina peludi u zraku, što se obično događa u proljeće i ljeto. Također bi trebala izbjegavati kontakt s mačkama, psima ili drugim životinjama ako je osoba alergična na životinjsku dlaku.

Ako je osoba alergična na hranu, trebala bi izbjegavati tu hranu i provjeriti sastojke u hrani koju kupuje. Ako je osoba alergična na kućnu prašinu, trebala bi često čistiti dom i koristiti specijalne filtere za zrak u klima uređajima.

Savjeti za svakodnevni život

Osim izbjegavanja alergena, postoje i drugi načini kako bi se smanjili simptomi alergija. Ovdje su neki savjeti za svakodnevni život:

 • Nosite masku za lice kada ste izloženi alergenima, kao što su pelud ili prašina.
 • Često perite ruke kako biste uklonili alergene s kože.
 • Koristite ovlaživač zraka kako biste smanjili suhoću zraka koja može pogoršati simptome alergija.
 • Redovito mijenjajte posteljinu kako biste smanjili izloženost alergenima kao što su grinje.
 • Kupite posebne jastučnice i madrace koji sprječavaju nakupljanje prašine i grinje.
 • Izbjegavajte uporabu kozmetike i proizvoda za njegu kože koji sadrže aditive koji mogu izazvati preosjetljivosti.
 • Ako ste alergični na kikiriki, provjerite sastojke hrane koju kupujete i izbjegavajte restorane koji koriste kikiriki u svojim jelima.

Ako osoba ima teške simptome alergije, trebala bi se obratiti svom liječniku kako bi dobila savjet i liječenje.

Testiranje u Hrvatskoj

Testiranje na alergije može otkriti koje su tvari izazvale alergijsku reakciju u tijelu. Ovisno o regiji u kojoj osoba živi, različiti alergeni mogu biti prisutni u zraku, hrani i okolišu.

Alergeni u različitim područjima Hrvatske

U Zagrebu, najčešći alergeni su pelud trave, drveća, ambrozije i koprive. Osim toga, zrak u Zagrebu može biti zagađen, što može pogoršati simptome alergije.

U Splitu, kao i u drugim dijelovima Dalmacije, pelud masline i čempresa su česti alergeni. Također, zbog blizine mora, osobe koje žive u ovom području mogu biti osjetljive na plijesan i gljivice.

U Šibeniku, pelud ambrozije i pelud drveća su najčešći alergeni. Osim toga, zbog blizine mora, osobe koje žive u ovom području mogu biti osjetljive na alergene iz ribe i morskih plodova.

U Zadru, pelud ambrozije, pelud drveća i pelud trava su najčešći alergeni. Također, zbog blizine mora, osobe koje žive u ovom području mogu biti osjetljive na alergene iz ribe i morskih plodova.

U Dugopolju, pelud ambrozije i pelud drveća su najčešći alergeni. Osim toga, zbog blizine autoputa, zrak u ovom području može biti zagađen, što može pogoršati simptome alergije.

Važno je napomenuti da ovi alergeni nisu isključivi za ove regije, već se mogu pojaviti i u drugim dijelovima Hrvatske. Stoga, ako osoba sumnja na alergiju, važno je posjetiti liječnika i obaviti testiranje na alergije kako bi se utvrdilo koje su tvari izazvale alergijsku reakciju.

Često postavljana pitanja

Kako se može obaviti alergološko testiranje na uputnicu?

Alergološko testiranje na uputnicu može se obaviti u javnim zdravstvenim ustanovama, poput bolnica i ambulanti primarne zdravstvene zaštite. Uputnicu za testiranje može izdati liječnik opće prakse ili specijalist, ovisno o potrebi.

Pokriva li HZZO troškove testiranja na alergije?

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pokriva troškove alergološkog testiranja na uputnicu, uz uvjet da je testiranje medicinski opravdano. Troškovi testiranja mogu biti pokriveni i u slučajevima kada se testiranje obavlja u privatnim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor s HZZO-om.

Koja je cijena alergo testa bez uputnice?

Cijena alergo testa bez uputnice može varirati ovisno o zdravstvenoj ustanovi u kojoj se testiranje obavlja. U privatnim zdravstvenim ustanovama cijena testiranja može biti viša nego u javnim ustanovama. Preporučuje se provjeriti cijene u nekoliko različitih ustanova prije donošenja odluke o testiranju.

Gdje se mogu pronaći ponude poput “Alergo test crno jaje”?

Ponude poput “Alergo test crno jaje” mogu se pronaći u nekim privatnim zdravstvenim ustanovama koje nude alergološko testiranje. Međutim, preporučuje se oprez kod korištenja ovakvih ponuda, jer se može raditi o marketinškom triku bez stvarne medicinske vrijednosti.

Kakva su iskustva s alergološkim testiranjem tipa Alergo 295?

Alergo 295 testiranje je jedna od metoda alergološkog testiranja koja se temelji na otkrivanju specifičnih IgE antitijela u krvi. Iskustva s ovom metodom su različita, a neki pacijenti tvrde da su dobili preciznije rezultate nego s drugim metodama testiranja. Međutim, preporučuje se savjetovanje s liječnikom prije odabira metode testiranja.

Gdje u Osijeku mogu obaviti alergološko testiranje?

U Osijeku se alergološko testiranje može obaviti u nekoliko javnih i privatnih zdravstvenih ustanova, uključujući Kliniku za dječje bolesti Osijek, Polikliniku Analiza i druge. Preporučuje se konzultirati se s liječnikom opće prakse ili specijalistom prije odabira ustanove za testiranje.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake: